Beste linkshandige muis

Mensen die linkshandig zijn, hebben minder keuze in een goede muis. Zeker als je op zoek bent naar ergonomische muizen! Veel mensen zitten dagelijks achter een pc of laptop en ook linkshandige mensen verdienen net zo’n fijne muis als rechtshandige personen! We hebben de 5 beste linkshandige muizen op een rijtje gezet zodat je zelf een goede keuze kan maken.

ps. Dit is niet geschikt voor mensen met 2 linkerhanden 😉

De beste linkshandige muis

Als het gaat om gebruik van de muis, heb je muizen die expliciet voor linkshandigen, rechtshandigen en tweehandig zijn. Tweehandige muizen herken je al snel omdat zowel de linkerkant als de rechterkant van de muis exact hetzelfde zijn (symmetrisch). Een linkshandige- of rechtshandige muis zijn ergonomisch gevormd en/of hebben knoppen aan één zijkant. Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, is een linkshandige muis kopen niet altijd gemakkelijk.

Dit zijn de 5 beste linkshandige muizen:

 1. Logitech Signature M650 L Draadloze Muis Linkshandig Grafiet
 2. Logitech Lift Verticale ergonomische muis Linkshandig – Graphite
 3. Hama 182645 Riano draadloze ergonomische linkshandige muis – Zwart
 4. Logitech G PRO Wireless Gaming Mouse
 5. Apple Magic Mouse 2

Al deze muizen voor linkshandigen, hebben ieder voor-en nadelen die wij hieronder bespreken.

1. Logitech Signature M650 L Draadloze Muis Linkshandig Grafiet

8Expert Score

De logitech Signature M650 L is ontworpen voor linkshandigen en is de beste linkshandige muis. Dat betekent dat de zijknoppen (duimknoppen) alleen aan de rechterkant van de muis zitten en daarom alleen toegankelijk zijn met de duim van de linkerhand. Het scrollwiel is goed ontworpen en herkent wanneer je rustig wil scrollen en wanneer je snel wil scrollen. Erg handig! De optische laser werkt goed en is erg nauwkeurig. De muis glijd goed over de muismat of tafel en ligt lekker in de hand. Ook nog een voordeel; de muisklik is fluisterstil! Deze draadloze linkshandige muis kun je zowel via een usb-reciever als met bluetooth gebruiken en de knoppen zijn aanpasbaar met de bijgeleverde software. Ook is de Logitech Signature M650 vrij compact wat ook handig kan zijn als je jouw muis graag mee op reis neemt. De prijs is goed betaalbaar en daar krijg je een goede muis voor. Onze aanrader voor alledaags gebruik! De Logitech Signature M650 L is verkrijgbaar in zwart (graphite) en wit.

Muiservaring
8
Bouwkwaliteit
8.5
Mogelijkheden
7
Gebruiksgemak
8
Prijs-kwaliteit
8.5
Voordelen
 • Deels ergonomisch
 • Extra mogelijkheden
 • Snel responsief
 • WiFi én Bluetooth
Nadelen
 • Batterij ipv accu
 • Niet voor grote handen

2. Logitech Lift Verticale ergonomische muis Linkshandig - Graphite

8Expert Score

De Logitech Lift is een ergnomische verticale muis speciaal gemaakt voor linkshandigen. Deze muis is beter voor je houding waardoor je klachten als rsi, muisarm en andere klachten aan hand, pols en onderarm kunt voorkomen of verlichten. Het is één van de enige linkshandige ergonomische muizen die wij aanraden. De muis is wireless (via USB-reciever of bluetooth), ligt goed in de hand (vooral middelgrote en kleinere handen) en je kunt gemakkelijk via een switch wisselen tussen 3 apparaten. Door het verticale ontwerp is de duimsteun erg comfortabel. Met de twee zijknoppen navigeer je extra snel door alle pagina's. Met behulp van de software kun je de knoppen ook andere functionaliteiten geven die je op de muis kan opslaan (en dus direct op andere apparatuur kunt gebruiken). De muis is dus speciaal ontworpen als ergnomische verticale muis en is onze aanrader voor mensen die op zoek zijn naar comfort en het voorkomen van klachten. 

Muiservaring
8
Bouwkwaliteit
9
Mogelijkheden
8
Gebruiksgemak
8
Prijs-kwaliteit
8
Voordelen
 • Links- én rechtshandige versie
 • Handige extra knoppen
 • WiFi én Bluetooth
 • Oplaadbare accu
Nadelen
 • Niet geschikt voor grotere handen
 • Batterij i.p.v. accu

De Logitech Lift hebben wij eerder besproken in onze draadloze ergonomische muizen koopgids.

3. Hama 182645 Riano draadloze ergonomische linkshandige muis zwart

7Expert Score

De Hama 182645 Riano is draadloze muis speciaal voor linkshandigen. Het is een vrij compacte muis wat het ideaal maakt voor onderweg. Dit is ook de goedkoopste muis voor linkshandig gebruik die wij kunnen vinden die óók draadloos is én best goed vonden! Er zit een USB-A reciever in die je kunt opbergen achter het klepje in de muis. Daar vind je ook ruimte voor 2 AA-batterijen. Je kunt de dpi instellen op 1.600, 1.200 en 800 wat voldoende is voor de meeste mensen. De muis biedt meer dan voldoende opties en kwaliteit voor de prijs die je ervoor betaalt. In onze selectie is de HAMA 182645 Riano de beste linkshandige budgetmuis. 

Muiservaring
7
Bouwkwaliteit
7
Mogelijkheden
6
Gebruiksgemak
7
Prijs-kwaliteit
9
Voordelen
 • Zeer betaalbaar
 • Prima bouwkwaliteit
Nadelen
 • Batterij ipv accu
 • Niet voor grote handen

4. Logitech G PRO Wireless Gaming Mouse

8.5Expert Score

De Logitech G Pro Wireless Gaming Mouse is de beste linkshandige game muis. Je kunt de muis gebruiken voor zowel links- als rechtshandigen. De twee duimknoppen kun je namelijk verplaatsen en in de software aanpassen. Het is een zeer goede gaming muis die bekend staat om zijn uitstekende cursor prestaties en is onze persoonlijke voorkeur als je op zoek bent naar meer dan een gewone computermuis om met de linkerhand te gebruiken. De muis is vooral geschikt voor middelgrote en grote handen en wordt gebruikt door de beste professionele gamers in de wereld. Wil je nog meer opties (waaronder draadloos opladen), kijk dan eens naar de Logitech G903 HERO LIGHTSPEED en wil je graag een bedrade muis (en daardoor iets goedkoper)? Bekijk dan de Corsair Gaming M55 RGB Pro Gaming Muis.

Muiservaring
10
Bouwkwaliteit
9
Mogelijkheden
8
Gebruiksgemak
8
Prijs-kwaliteit
8
Voordelen
 • Instelbare knoppen
 • Rustige uitstraling
 • Links- en rechtshandig
 • Lichte muis (80 gram)
Nadelen
 • Te weinig knoppen (voor bv. mmo gaming)
 • Niet geschikt voor kleine handen
 • Vrij prijzig

We hebben deze muis niet voor niets ook opgenomen in onze koopgids over de beste draadloze gaming muizen.

5. Apple Magic Mouse 2 2021 edition

7.5Expert Score

De Apple Magic Mouse 2 is speciaal ontworpen voor Apple apparatuur en wordt zowel door links- als rechtshandigen gebruikt. Met de software kun je gemakkelijk de muis instellen naar eigen voorkeur. Door de glasachtige afwerking heb je veel mogelijkheden met scrollen, in- en uitzoomen en andere opties om gemakkelijk te navigeren. Wij raden deze muis vooral aan voor Apple apparaten (ook compatibel met de iPad). Deze muis heeft ook wat nadelen. De ergonomie is niet goed geoptimaliseerd door het platte design waardoor die niet voor iedereen lekker in de hand ligt. Voordeel daarvan is dat de muis vrij compact is en handig is om mee te nemen op reis. Daarnaast kun je de muis niet gebruiken tijdens het opladen en dat vinden wij een gemiste kans. De Apple Magic Mouse 2 is verkrijgbaar in wit en zwart.

Muiservaring
7
Bouwkwaliteit
9
Mogelijkheden
8
Gebruiksgemak
7
Prijs-kwaliteit
7
Voordelen
 • Mooi design
 • Veel mogelijkheden
 • Lekker compact
Nadelen
 • Alleen bluetooth
 • Vormgeving niet handig
 • Niet bruikbaar tijdens opladen

Tips bij het kopen van een linkshandige muis

Het moet niet zomaar een linkshandige muis zijn het moet er eentje zijn die bij jou past! En daarvoor zijn een aantal zaken belangrijk om mee te nemen in jouw beslissing. Hieronder vind je een aantal punten om rekening mee te houden.

 

Formaat

Een muis moet goed in de hand liggen. Linkshandige muizen zijn vaak tweehandige muizen en zijn dus niet helemaal naar de linkerhand gevormd. Dat betekent overigens niet dat je niet kritisch mag zijn maar juist dat je goed moet opletten! Probeer daarom eerst de muis in de winkel uit of koop bij een webshop met een goede retourregeling. Zo kun je gerust even de muis uitproberen om te kijken of het formaat bij je past.

 

Ergonomie

In het verlengde van formaat ligt ergonomie. Voor iedereen moet een muis natuurlijk goed in de hand liggen maar als je regelmatig spier- en gewrichtsklachten hebt, is een goede houding extra belangrijk. Er zijn ook een aantal ergonomische muizen. Die hebben, naast de eis dat ze lekker in de hand moeten liggen, ook nog een garantie op een betere houding van je hand, pols en arm. Een ergonomische muis staat meestal rechtop waardoor de spieren in jouw onderarm ontspannen blijven.

 

Gebruiksdoel

Waarvoor ga je de muis gebruiken? Is het voor gamen, kantoor of alledaagse dingen? En hoe ver ben je bereid om te gaan? Een flashy gaming muis is vaak te opvallend voor kantoor en een kantoormuis bevat vaak niet de functies die veeleisende gamers hebben.

Kijk daarom goed wat je graag wil en sluit daar je eisen op aan. Een ander belangrijk punt is wellicht of je de muis vaak mee neemt op reis. Dit heeft ook weer effect op het formaat.

 

Connectiviteit

Veel muizen zijn bedraad maar steeds meer muizen bieden ook de optie om draadloos aan de slag te gaan. Dat biedt vaak veel vrijheid maar de keerzijde is dat de accu of de batterijen leeg kunnen gaan. Daar moet je rekening mee houden. Er zijn ook muizen die kunnen zowel bedraad als draadloos. Als de draad is aangesloten, laadt deze vaak ook op. Best handig!

Als je een draadloze muis hebt, moet je ook kijken welke connectiviteit deze heeft en of dit aansluit op jouw laptop of pc. De meest gebruikte opties zijn radio/wifi en bluetooth. Bij de eerste versie heb je een snelle verbinding maar is wel een USB-reciever nodig. Die sluit je aan op de laptop of pc. Bij bluetooth is wordt de verbinding direct met je laptop of pc gemaakt en heb je geen extra hulpstuk nodig. Dat is wel erg handig maar de verbinding is dan vaak van iets mindere kwaliteit. Voor de meeste mensen is dat echter geen probleem, voor gamers is een USB-reciever wel noodzakelijk en daarom vind je op gaming muizen altijd een USB-reciever.

 

Extra opties

Sommige muizen bieden een aantal interssante extra opties, die je niet vindt bij andere merken. Hieronder vind je een aantal opties:

 • Instelbaar gewicht. Sommige muizen bieden de mogelijkheid om kleine gewichtjes toe te voegen om de muis zwaarder of lichter te maken. Vooral voor gamers een goede optie.
 • Schakelen tussen meerdere apparaten. Sommige muizen bevatten een knop om snel te schakkelen tussen verschillende apparaten. Erg handig voor de multitaskers die op meerdere apparaten werken zoals pc, laptop en tablet.
 • Duimknoppen. Je hebt muizen met 2 duimknoppen aan de rechterkant van de muis. Erg handig als je bijvoorbeeld in een browser terug wil naar de vorige pagina.
 • Overige knoppen. Vooral op gaming muizen zie je nog weleens nóg meer extra knoppen zitten. Denk bijvoorbeeld aan nog meer duimknoppen of extra knoppen bij de pink of bij het scrollwieltje. 
 • Instelmogelijkheden. Bij veel muizen wordt software bijgeleverd zodat je de muis naar eigen behoefte kan instellen. Elke muis kan met snelheid ingesteld worden maar met software heb je extra opties.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen in relatie tot linkshandige muizen. Heb je daarnaast nog vragen? Neem dan contact met ons op! 

De beste linkshandige muis is de Logitech Signature M650 L Draadloze Muis Linkshandig Grafiet. Het biedt een goede prijs kwaliteitverhouding en is gemaakt speciaal voor linkshandigen. Bekijk onze review voor meer informatie.

Wij vinden de beste linkshandige muis tegen rsi de Logitech Lift. Het is een ergonomische verticale muis zonder compromissen en geeft je de beste prestaties én comfort voor een acceptabele prijs.

Je kunt de knoppen van een muis gemakkelijk aanpassen in de instellingen in Windows of MacOS. De meeste rechtshandige muizen zijn niet geschikt voor linkshandigen. De uitzonderingen hierop zijn muizen die symetrisch zijn (het linkerdeel, ziet er hetzelfde uit als het rechter deel). Let hierbij wel op de eventuele zijknoppen. Die kun je per ongeluk aanklikken met je handpalm. Om dit te voorkomen, kun je kiezen voor een muis waarbij je de zijknoppen kan verplaatsen, zoals de Logitech G PRO Wireless Gaming Mouse. 

Een linkshandige muis werkt hetzelfde als een muis voor rechtshandigen. Het enige verschil is dat de twee knoppen bovenop de muis omgewisseld zijn. Dit kun je overigens bij alle muizen volledig zelf instellen via de instellingen in Windows of MacOS.  

Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft van nature voorkeur voor de linkerarm en linkerbeen. Dat is aangeboren. Omdat veel voorwerpen zijn ontworpen voor rechtshandigen, zie je dat veel linkshandigen het gebruik met de linkerhand vermijden en op deze manier getraind worden om alles met rechts te doen. Met een muis is dat echter niet meer nodig omdat er voldoende opties zijn voor het gebruik met je linkerhand! 

Een échte rechtshandige muis is lastig te gebruiken voor linkshandigen. Veel muizen beschikken over zijknoppen en die klik je per ongeluk aan met je handpalm als je deze muis met de linkerhand gebruikt.

Met een verticale muis worden de botten, pezen en spieren in de onderarm ontlast. Een verticale muis geeft je een natuurlijkere houding dan normale computermuizen. 

Ben je op zoek naar een andere muis? Bekijk dan onze muizen koopgidsen

PC Guru
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0