Welke toetsenbord indelingen zijn er en hoe stel ik die in?

Het toetsenbord is een van de belangrijkste onderdelen van een computer. Een goede indeling van het toetsenbord kan het typen en navigeren op een computer een stuk gemakkelijker maken. Er zijn echter veel verschillende toetsenbordindelingen beschikbaar. Het kan moeilijk zijn om te bepalen welke het beste bij jou past. In deze gids bespreken we de verschillende toetsenbordindelingen die er zijn en hoe je ze kunt instellen op jouw pc of laptop.

De verschillende toetsenbordindelingen

Er zijn verschillende toetsenbordindelingen beschikbaar, die vaak afhankelijk zijn van de regio waarin je woont. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende toetsenbordindelingen:

QWERTY

De QWERTY-toetsenbordindeling is waarschijnlijk de meest gebruikte toetsenbordindeling ter wereld. Het is ontworpen voor de Engelse taal en heeft zijn naam te danken aan de eerste zes letters van het toetsenbord van linksboven naar rechts.

QWERTY Toetsenbord indeling

AZERTY

De AZERTY-toetsenbordindeling is ontworpen voor de Franse taal en wordt veel gebruikt in Frankrijk, België en andere Franstalige landen. In vergelijking met QWERTY is de lay-out enigszins anders, met enkele letters die van plaats zijn gewisseld.

AZERTY Toetsenbord indeling

QWERTZ

De QWERTZ-toetsenbordindeling wordt veel gebruikt in Duitsland en andere Duitstalige landen. Het is vergelijkbaar met QWERTY, maar met een paar wijzigingen, zoals de positie van de Z- en Y-toetsen.

QWERTZ Toetsenbord indeling

DVORAK

De DVORAK-toetsenbordindeling is een alternatief voor QWERTY, ontworpen om het typen sneller en gemakkelijker te maken. Het toetsenbord is anders gerangschikt dan QWERTY, waarbij de meestgebruikte letters in het midden van het toetsenbord zijn geplaatst. Deze toetsenbordindeling komt niet vaak voor.

DVORAK Toetsenbord indeling

Colemak

Colemak is een andere alternatieve toetsenbordindeling die is ontworpen om het typen sneller en gemakkelijker te maken. Het is vergelijkbaar met DVORAK, maar houdt rekening met de vaardigheden van QWERTY-gebruikers, waardoor de overgang naar deze toetsenbordindeling gemakkelijker wordt.

COLEMAK Toetsenbord indeling

Alle bovenstaande toetsenbordindelingen, zijn gebasseerd op de letters die wij gebruiken. Daarnaast heb je ook nog toetsenborden die een indeling hebben met andere letters zoals Russisch, Hebreeuws, Armeens en Chinees.

Hoe kan ik de toetsenbordindeling op mijn computer wijzigen?

Het wijzigen van de toetsenbordindeling op je computer is erg gemakkelijk en kan worden gedaan via de instellingen van het besturingssysteem. Hieronder leggen we uit hoe je de toetsenbordindeling kunt wijzigen bij een Windows- en Mac-besturingssysteem.

Toetsenbordindeling aanpassen op Windows 10

Om de toetsenbordindeling te wijzigen op een Windows-pc, volg je deze stappen:

 1. Klik op het Start
 2. Klik op ‘Tijd en taal’ of typ het in de zoekbalk.
 3. Selecteer ‘Regio en taal’ in het linkerpaneel.
 4. Klik op ‘Toetsenbord’ en vervolgens op ‘Een toetsenbord toevoegen’.
 5. Selecteer de gewenste toetsenbordindeling uit de lijst en klik op ‘Toevoegen’.

Toetsenbordindeling aanpassen op Windows 11

Volg deze stappen voor het wijzigen van de toetsenbordindeling op een Windows 11 pc of laptop:

 1. Klik op Start
 2.  Klik op ‘Instellingen’ of typ het in de zoekbalk.
 3. Klik in de linkerkolom op ‘Tijd en taal’ en klik vervolgens op ‘Typen’ in de rechterkolom.
 4. Kies vervolgens voor ‘Een taal toevoegen’, selecteer je taal en doorloop de instellingen. 
 5. Als jouw taal daaronder al is weergegeven, klik je op de 3 puntjes aan de rechterkant. 
 6. Kies vervolgens op ‘Een toetsenbord toevoegen’. Selecteer de gewenste toetsenbord indeling.

Toetsenbordindeling aanpassen op macOS

Om de toetsenbordindeling te wijzigen op een Mac, volg je deze stappen:

 1. Klik op het Apple-menu en selecteer ‘Systeemvoorkeuren’.
 2. Klik op ‘Toetsenbord’.
 3. Klik op ‘Invoerbronnen’.
 4. Klik op het plusteken onderaan links om een nieuwe invoerbron toe te voegen.
 5. Selecteer de gewenste toetsenbordindeling uit de lijst en klik op ‘Voeg toe’.

Veelgestelde vragen over toetsenbordindelingen

Hieronder hebben we enkele veelgestelde vragen beantwoord over toetsenbordindelingen.

Kan ik meerdere toetsenbordindelingen tegelijkertijd gebruiken?

Ja, het is mogelijk om meerdere toetsenbordindelingen tegelijkertijd te gebruiken op je computer. Je kunt eenvoudig schakelen tussen de verschillende indelingen door de sneltoetsen te gebruiken die zijn ingesteld in de toetsenbordinstellingen van je besturingssysteem. 

Houd bij Windows de Windows-knop indrukt en druk vervolgens de spatiebalk in. 

Houd bij macOS de Command-knop indrukt en druk op spatie. Het kan ook zijn dat het de control-knop is in plaats van de Command-knop (dat is afhankelijk van de Sierra update). 

Moet ik mijn toetsenbordindeling wijzigen als ik naar een ander land reis?

Als je naar een ander land reist, is het mogelijk dat de toetsenbordindeling anders is dan die je gewend bent. Als je veel typt, kan het handig zijn om de toetsenbordindeling aan te passen aan de taal van het land waarin je je bevindt. Het is echter geen verplichting.

Wat is de beste toetsenbordindeling voor programmeurs?

Veel programmeurs geven de voorkeur aan de QWERTY-toetsenbordindeling omdat het de standaardindeling is die wordt gebruikt op de meeste computers. Andere programmeurs geven echter de voorkeur aan alternatieve indelingen zoals DVORAK of Colemak omdat deze indelingen zijn ontworpen om het typen van code sneller en gemakkelijker te maken. Het vergt wel wat oefening!

Kan ik mijn eigen toetsenbordindeling maken?

Ja, het is mogelijk om je eigen toetsenbordindeling te maken als je hier de kennis en vaardigheden voor hebt. Er zijn verschillende softwareprogramma’s beschikbaar waarmee je aangepaste toetsenbordindelingen kunt maken en deze kunt instellen op je computer.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een alternatieve toetsenbordindeling?

Het gebruik van een alternatieve toetsenbordindeling kan verschillende voordelen hebben, waaronder:

 • Sneller en efficiënter typen.
 • Vermindering van pijn en vermoeidheid van de vingers
 • Vermindering van de kans op RSI en andere verwondingen door herhaalde bewegingen.
 • Mogelijkheid om comfortabeler te typen voor mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals artritis of carpaal tunnelsyndroom.

Kan ik mijn toetsenbordindeling herstellen naar de standaardinstellingen?

Ja, als je per ongeluk de toetsenbordindeling hebt gewijzigd of als er iets anders misgaat met de toetsenbordinstellingen, kun je deze altijd herstellen naar de standaardinstellingen. De exacte stappen hiervoor verschillen per besturingssysteem, maar je kunt de instructies hierboven vinden.

Kan ik ook mijn fysieke toetsenbord aanpassen aan de nieuwe toetsenbordindeling?

ja, veel toetsenborden kun je aanpassen op de nieuwe toetsenbordindeling. Gebruik hiervoor een keycap puller. Doe dit wel voorzichting en raadpleeg altijd eerst de handleiding van het toetsenbord om te controleren of dit mogelijk is. Het zou zonde zijn als je het toetsenbord per ongeluk beschadigd.

Welke toetsenbord indeling in Nederland?

In Nederland wordt de toetsenbordindeling QWERTY gebruikt. Dit is de Engelstalige indeling.

Welke toetsenbord indeling in België?

In België wordt de toetsenbord indeling AZERTY gebruikt. Dit is een indeling geschikt voor de Franse taal. Soms zie je ook de QWERTY indeling. 

Hoe krijg ik weer een normaal toetsenbord?

Waarschijnlijk heb je per ongeluk de knoppencominatie Ctrl en Shift ingedrukt. Als je deze weer indrukt, krijg je weer de tekens zoals je die gewend bent. Is het toetsenbord nog steeds niet zoals je gewend bent? Wijzig dan de toetsenbordindeling zoals hierboven is aangegeven.

Conclusie toetsenbord indeling

Het kiezen van de juiste toetsenbordindeling kan het typen op je computer veel gemakkelijker en efficiënter maken. Of je nu een standaardindeling zoals QWERTY gebruikt of een alternatieve indeling zoals DVORAK, het is belangrijk om de toetsenbordinstellingen van je computer goed in te stellen om het meeste uit je typervaring te halen. Hopelijk hebben de bovenstaande instructies en veelgestelde vragen je geholpen om je toetsenbordindeling aan te passen aan je individuele behoeften en voorkeuren.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om je toetsenbordindelingen aan te passen. Mocht je nog vragen hebben laat dan een reactie hieronder achter!

PC Guru
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0