Dit is het verschil tussen ANSI- en ISO-toetsenborden

Zowel de ANSI- als ISO-toetsenborden hebben een unieke indeling van toetsen die verschillen in functioneren en layout. Deze verschillen tussen de twee types toetsenborden zijn noodzakelijk om te begrijpen, vooral als je overweegt om een nieuw toetsenbord aan te schaffen, of je nu voor professionele diensten, typen of gaming gaat.

 

Een ISO-toetsenbord indeling

ISO-toetsenborden verwijzen naar de standaardindeling die wordt gebruikt voor toetsenborden in veel Europese landen, waaronder Nederland. Het belangrijkste verschil tussen een ISO-toetsenbord en een ander veelgebruikt toetsenbordtype, het ANSI (American National Standards Institute) toetsenbord, is de plaatsing van bepaalde toetsen.

Op een ISO-toetsenbord zijn de Enter-toets en de linker Shift-toets vaak breder en nemen ze meer ruimte in beslag dan op een ANSI-toetsenbord. Daarnaast heeft een ISO-toetsenbord een extra toets links van de Z, die vaak de “toets met de hoekige haakjes” wordt genoemd en wordt gebruikt voor specifieke tekens in talen zoals het Nederlands.

ISO Toetsenbordindeling

Een ANSI-toetsenbord indeling

ANSI-toetsenborden verwijzen naar de standaardindeling die wordt gebruikt voor toetsenborden in de Verenigde Staten en enkele andere regio’s. ANSI staat voor het American National Standards Institute, dat de specificaties heeft vastgesteld voor deze toetsenbordindeling.

Op een ANSI toetsenbord zijn de Enter-toets en de linker Shift-toets meestal kleiner dan op een ISO-toetsenbord. Daarnaast heeft een ANSI-toetsenbord geen extra toets links van de Z zoals bij het ISO toetsenbord.

In het algemeen heeft een ANSI-toetsenbord een iets andere fysieke indeling dan een ISO-toetsenbord en wordt het vaak gebruikt in Engelstalige landen, waaronder de Verenigde Staten. Het is belangrijk op te merken dat de toetsenbordindeling van invloed is op de plaatsing van specifieke tekens en symbolen op het toetsenbord.

ANSI Toetsenbordindeling

Belangrijkste verschillen tussen ANSI en ISO

De toetsenborden hardware zoals Logitech of Macbook, kunnen variëren tussen ANSI en ISO. De indeling van de toetsen kan variëren, afhankelijk van de standaard: US ANSI of ISO. Deze lay-out verschil tussen ANSI en ISO is het meest merkbaar in bepaalde specifieke toetsen.

Enter toets

Een van de grootste verschillen is de vorm en positie van de Enter-toets. Op het ANSI-toetsenbord is de Enter-toets horizontal, terwijl op het ISO-toetsenbord deze toets verticaal is geplaatst.

Backslash-toets

Op de ANSI-indeling zit de backslash-toets naast de linker shift-toets, terwijl deze op de ISO-indeling boven de Enter-toets zit.

Linker Shift-toets

De linker Shift-toets op het ANSI-toetsenbord is vrij groot in vergelijking met de kleinere versie op het ISO-toetsenbord.

Rechter Alt-toets

De rechter Alt-toets, vaak gebruikt door gamers, varieert ook op basis van de ANSI- of ISO-lay-out.

ANSI of ISO, welk toetsenbord is beter om te typen?

Bij het kiezen tussen een ANSI of ISO toetsenbord voor typen, hangt het vooral af van persoonlijke voorkeur. Beide toetsenborden functioneren prima voor het typen, hoewel sommigen geloven dat de US ANSI lay-out superieur is in termen van efficiency en comfort.

 

ANSI of ISO, welk toetsenbord is beter voor gaming?

Wat betreft gaming prestatie, toont de ANSI standaard vaak de voorkeur bij gamers, voornamelijk vanwege de grotere linker Shift-toets en de positie van de ‘WASD’-toetsen.

 

Conclusie

Kortom, de keuze tussen ANSI-toetsenborden en ISO-toetsenborden hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeur. Het is het beste om beide te testen en te zien welke het meest comfortabel voelt voor uw typ- en gaming behoeften.

PC Guru
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0