Logitech MX Keys review

0

Vandaag wil ik het hebben over mijn dagelijkse toetsenbord, de Logitech MX Keys, dat al een jaar lang mijn trouwe toetsenbord is geweest tijdens het werken vanuit huis. In deze review zal ik mijn gedachten en ervaringen met dit productiviteitskeyboard met jullie delen. Maar voordat ik daarop inga, moet ik jullie eerst vertellen over mijn werkomstandigheden en hoe ik uiteindelijk bij de MX Keys terechtkwam. Dus laten we meteen beginnen!

8Expert Score

Typervaring
9
Bouwkwaliteit
9
Mogelijkheden
9
Gebruiksgemak
9
Prijs-kwaliteit
7
Voordelen
  • Erg fijn typen en gamen
  • Super snel draadloos
  • Makkelijk schoonmaken
  • Veel extra mogelijkheden
Nadelen
  • Klein draadloos bereik
  • Vrij prijzig
Logitech MX Keys schuin

Mijn werkomgeving: van onderweg naar werkend vanuit huis

De afgelopen jaren zijn een ware rollercoaster geweest op het gebied van werken. Ik werkte altijd op kantoor maar plotseling gedwongen thuis te werken als gevolg van de pandemie. Deze plotselinge verandering in mijn werkomgeving bracht een heel andere werkervaring met zich mee. Van een laptop die ik altijd en overal gebruikte, werd ik nu ineens geconfronteerd met een vast bureau, een speciale monitor en een toegewijd toetsenbord en muis. Het was een flinke overgang maar na zes maanden werken vanuit huis, besloot ik dat dit waarschijnlijk nog wel even zou duren. Ik investeerde in een permanente thuiswerkoplossing. Want mijn collega’s werden (via videobellen) gek van mijn getik op een gaming toetsenbord.

Logitech MX Keys toetsen

Een productiviteitskeyboard voor thuiswerken: De Logitech MX Keys

Na wat onderzoek besloot ik voor de Logitech MX Keys te gaan. Dit was twee jaar geleden en tot op de dag van vandaag ben ik er zeer tevreden mee. Laten we eens dieper ingaan op de verschillende aspecten die mij bevallen en enkele punten van kritiek die ik heb opgemerkt.

Toetsen en indeling

De algehele vormfactor en indeling van de MX Keys zijn goed doordacht. Het toetsenbord is verkrijgbaar in twee versies: een met een volledig numeriek toetsenblok en een zonder. Ik heb gekozen voor de variant met numeriek toetsenblok omdat ik regelmatig met spreadsheets werk en dit handig is voor mijn werkstroom. De toetsen hebben een goede afstand van elkaar en ik waardeer vooral de aparte pijltjestoetsen en het volledige numerieke toetsenblok, wat mijn productiviteit echt ten goede komt.

Logitech MX Keys achterkant

Kleine kritiekpunten

Er zijn echter enkele kleine kritiekpunten die ik wil noemen. Ten eerste is de omvang van de Escape-toets. Deze is iets groter dan gebruikelijk, waardoor de functietoetsen naar links worden verschoven in vergelijking met andere toetsenborden. Als frequente gebruiker van Excel merkte ik dat mijn spiergeheugen nog steeds moest wennen aan deze nieuwe indeling, waardoor ik soms onbedoeld de verkeerde toets indrukte. Voor excel gebruik ik namelijk veel de F2 toets. Een andere kleine ergernis is het ontbreken van een functietoets aan de linkerkant van het toetsenbord, wat sommige van mijn vertrouwde sneltoetsen in de war bracht. Ik zou graag hebben gezien dat Logitech dit had opgelost door de afmetingen van andere toetsen aan te passen, zodat beide zijden van het toetsenbord een functietoets hadden.

Typenervaring: een genot om te gebruiken

Wat betreft de typervaring, ben ik zeer tevreden met de MX Keys. De toetsen hebben een aangename lichte weerstand en bieden een uitstekende grip voor mijn vingers. Het is een unieke mix tussen een laptop- en een mechanisch toetsenbord, wat resulteert in een soepele typervaring. Ik merk dat ik veel sneller en efficiënter kan typen dan ooit tevoren en dat is geen loze claim.

Connectiviteit en batterijduur

De MX Keys biedt twee verbindingsmogelijkheden: Bluetooth en een USB-A-dongle. Ik heb meestal voor Bluetooth gekozen en dat werkte prima voor al mijn apparaten, behalve mijn desktop-pc, waar ik een kleine firmware-kwestie ondervond. Hierdoor moest ik overschakelen naar de meegeleverde dongle, wat echter naadloos werkte. De batterijduur van de MX Keys is goed, maar niet uitstekend. Met de verlichting aan gaat de batterij ongeveer 10 dagen mee, wat prima is. Als je de verlichting uitschakelt, kan het tot wel vijf maanden duren voordat je de batterij weer moet opladen. Zelf geef ik de voorkeur aan de verlichting omdat deze handig is bij weinig licht. Als je in een goed verlichte omgeving werkt, kun je de verlichting uitschakelen om de batterijduur te verlengen.

Een innovatieve functie: multi-device ondersteuning

Mijn favoriete eigenschap van de Logitech MX Keys is de mogelijkheid om drie verschillende apparaten op te slaan en naadloos tussen deze apparaten te schakelen. Ik heb mijn werklaptop en privécomputer elk toegewezen aan een van de drie opslagplaatsen. Met slechts één druk op de knop kan ik eenvoudig schakelen tussen deze apparaten, wat mijn workflow aanzienlijk versnelt. Vooral als je meerdere apparaten gebruikt en dezelfde toetsenbord- en muisondersteuning wilt, is deze functie onbetaalbaar.

Logitech MX Keys USB Ingang

Conclusie: een topklasse productiviteitskeyboard

Ik ben zeer tevreden met de Logitech MX Keys. Hoewel het prijskaartje van €99 misschien wat aan de hoge kant lijkt, biedt dit toetsenbord een uitzonderlijke typervaring en innovatieve functies, zoals de multi-device ondersteuning, die het geld meer dan waard zijn. Er zijn enkele kleine kritiekpunten, maar over het algemeen heeft dit toetsenbord mijn thuiswerkervaring aanzienlijk verbeterd en kan ik het ten zeerste aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een hoogwaardig productiviteitskeyboard.

Wat maakt verder de Logitech MX Keys zo bijzonder? Eigenlijk niet zo veel. Het werkt gewoon goed en doet gewoon uitstekend werk voor alles wat je écht nodig zou hebben. Ik denk dat ik nog jaren zal genieten van dit toetsenbord en verwacht dat het een zeer geschikt toetsenbord is voor veel mensen!

ps. als je de Logitech MX Keys koopt, let dan goed op de versie die je koopt. Er is namelijk een speciale Apple versie maar ook een reguliere versie (voor zowel Apple als Microsoft). Er is ook een versie met én zonder numberpad. Maak voor jezelf de afweging of je een numberpad fijn vindt. Zo niet, dan kun je wat geld en ruimte op je bureau besparen!

PC Guru
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0