Welke toetsenbord formaten zijn er?

Het kiezen van het juiste toetsenbord voor je computer kan een lastige taak zijn, vooral als je niet bekend bent met de verschillende formaten en typen die beschikbaar zijn. In dit artikel zullen we een uitgebreid overzicht geven van de verschillende toetsenbordformaten die er zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kopen van een nieuw toetsenbord. Of je nu een gamer, programmeur of gewoon een dagelijkse computergebruiker bent, het kennen van de beschikbare opties kan je helpen om een betere gebruikerservaring te hebben en je productiviteit te verhogen.

 

Je hebt de volgende formaten toetsenborden:

  • Standaard full size toetsenbord (100%)
  • TenKeyLess toetsenbord (85%)
  • 75% toetsenbord
  • 60% toetsenbord
  • 40% toetsenbord

Hieronder lichten we alle formaten toetsenborden toe. 

Standaard full-size toetsenborden (100%)

Het standaard toetsenbord, ook wel bekend als een full-size toetsenbord, is het meest gangbare formaat dat je zult tegenkomen. Deze toetsenborden hebben een volledige set toetsen, inclusief een numeriek toetsenblok aan de rechterkant. Ze zijn ideaal voor regulier computergebruik, zoals tekstverwerking, internetten en e-mailen. De meeste standaard toetsenborden maken gebruik van een QWERTY-layout, wat de meest gangbare indeling is in Nederland.

Standaard Full Size toetsenbord

Tenkeyless toetsenborden (85%)

Tenkeyless (TKL) toetsenborden zijn een populair alternatief voor standaard toetsenborden. Zoals de naam al aangeeft, ontbreken deze toetsenborden het numerieke toetsenblok aan de rechterkant, waardoor ze compacter en draagbaarder zijn. TKL-toetsenborden bieden vaak dezelfde functionaliteit als standaard toetsenborden, maar besparen ruimte op je bureau. Dit kan vooral handig zijn voor gamers en programmeurs die meer ruimte nodig hebben voor hun muisbewegingen of het positioneren van andere apparatuur.

Tenkeyless TKL toetsenbord 85%

75% toetsenborden

Het 75% toetsenbord is een tussenmaat tussen een compact toetsenbord en een standaard toetsenbord. Het heeft een vergelijkbare indeling als een standaard toetsenbord, inclusief het numerieke toetsenblok, maar het is compacter omdat het een deel van de functietoetsen en navigatietoetsen aan de rechterkant verwijdert. Dit formaat is populair bij gebruikers die de numerieke invoer nodig hebben, maar ook ruimte willen besparen op hun bureau of in hun laptoptas.

75% toetsenbord

60% toetsenborden

Het 60% toetsenbord is een nog compacter formaat dat voornamelijk gericht is op minimalisme en ruimtebesparing. Dit toetsenbord verwijdert niet alleen het numerieke toetsenblok, maar ook de functietoetsenrij, het navigatiecluster en de pijltjestoetsen. Ondanks de kleine vormfactor biedt het 60% toetsenbord meestal nog steeds alle belangrijke toetsen, zij het in een gelaagde indeling die kan worden geactiveerd met behulp van speciale toetscombinaties. Het is een populaire keuze bij liefhebbers van mechanische toetsenborden en mensen die een minimalistische esthetiek waarderen.

60% toetsenbord

40% toetsenborden

Het 40% toetsenbord is het meest compacte toetsenbordformaat dat er is. Het neemt de minimalisme-trend naar een nieuw niveau door bijna alle niet-essentiële toetsen te verwijderen. Het 40% toetsenbord behoudt meestal alleen de alfanumerieke toetsen en een beperkt aantal andere toetsen zoals Enter, Backspace en Shift. Dit formaat vereist vaak het gebruik van verschillende lagen en toetscombinaties om alle functies en tekens te bereiken. Het is een gespecialiseerde keuze voor mensen die de ultieme ruimtebesparing willen en bereid zijn om te wennen aan een nieuwe manier van typen.

40% toetsenbord

Wat is het meest voorkomende formaat toetsenbord?

Meestal zie je een full-size standaard keyboard (100%). Het grootste voordeel van dit formaat is dat je alle knoppen hebt en dus geen compromis moet sluiten.

Het nadeel is uiteraard het grote formaat. Je kunt het niet gemakkelijk meenemen en in combinatie met een muis zie je vaak dat het toetsenbord iets te veel naar links staat ten opzichte van je houding. Of het komt voor dat de muis te veel naar de zijkant staat.

Hierdoor is de TenKeyLess (TKL) toetsenbord erg populair geworden. Het is net wat compacter waardoor zowel de muis als het toetsenbord de juiste positie hebben. Je moet dan uiteraard wel het numeriek toetsengedeelte missen.

Welk toetsenbord formaat heb ik nodig?

Ga voor jezelf na welke toetsen je het meeste gebruikt. Zit je regelmatig in excel bijvoorbeeld? Dan is een numeriek gedeelte een must. Gebruik je het toetsenbord vooral om te gamen? Dan is een TenKeyLess wel erg gemakkelijk.

En maakt het niet zo veel uit? Dan adviseren wij om te gaan voor het best verkrijgbare formaat; het standaard full-size toetsenbord.

Ben je nog op zoek naar een goed toetsenbord? Bekijk dan onze toetsenborden koopgidsen

PC Guru
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0