Beste mechanische toetsenborden

Ben jij op zoek naar het beste mechanische toetsenbord op de markt? Eentje die past bij jouw situatie en wensen? In dit overzicht geven we 6 toetsenborden die erg geschikt zijn!

Beste mechanisch toetsenbord

Logitech G915 1

Het beste mechanisch toetstenbord is de Logitech G915. Dit draadloze toetsenbord is verkrijgbaar in verschillende formaten, zoals full size en TKL (zonder numberpad). Je kunt ook kiezen uit verschillende switches waardoor er altijd iets bij zit wat je zoekt. Er zijn genoeg extra opties, zowel op het mechanische toetsenbord, als in de bijgeleverde software. Je hebt zelfs 5 extra knoppen die je zelf kan toewijzen aan (een reeks van) acties. 

Wat dit toetsenbord zo bijzonder maakt? Het is één van de enige mechanische toetsenborden met een laag profiel. Hierdoor is de afstand van de hoogte van de toets kleiner, waardoor je een toetsaanslag sneller bereikt. Daarmee game je sneller en kun je gemakkelijker typen zonder snel last te krijgen van je vingers.

We raden de Logitech G915 aan voor mensen die absoluut één van de betere mechanische toetsenborden wil hebben én veel extra opties erg waarderen.

De beste mechanische toetsenborden overzicht

Bij PC Guru zijn we gek op gamen en daar hoort natuurlijk een goed mechanisch toetsenbord bij. Veel gamers kiezen voor een mechanisch toetsenbord omdat de toetsaanslagaanslag op het toetsenbord veel preciezer wordt geregistreerd. Ook steeds meer mensen die veel moeten typen, kiezen voor een mechanisch toetsenbord om die reden. Er zit echter wel een duurder prijskaartje aan. Het is dus extra belangrijk dat je het juiste toetsenbord kiest die past bij jouw situatie. Er zijn namelijk heel veel verschillende opties bij mechnische toetsenborden (waarover later meer).

De beste mechanische toetsenborden die wij hebben geselecteerd, zijn:

 1. Het beste mechanische toetsenbord algemeen: Logitech G915
 2. Het beste mechanische toetsenbord voor zakelijk gebruik: Logitech MX Mechanical
 3. Het beste mechanische gaming toetsenbord: Razer BlackWidow V3
 4. Het beste mechanische budget toetsenbord: Sharkoon Skiller SGK5
 5. Het beste kleine mechanische toetsenbord: Ducky One 2 Mini RGB

We nemen alle toetsenborden door en aan het einde vind je ook de meest gestelde vragen. Heb je daarnaast nog vragen? Stel ze gerust via onze contactpagina

1. Logitech G915

Beste mechanische toetsenbord algemeen

Logitech G915 1
9Expert Score

De Logitech G915 vinden wij het beste mechanische toetsenbord van 2023. Met de G915 Lightspeed verbinding ervaar je geen vertraging, ondanks dat het draadloos werkt. De behuizing is gemaakt van aluminium en heeft een beetje flex. Er is RGB verlichting die je volledig kan aanpassen aan jouw voorkeur binnen de bijgeleverde software. Je kunt meerdere apparaten aansluiten waarbij je snel kan wisselen. De Logitech G915 is te koop in meerdere varianten waarbij je zowel met als zonder numpad hebt (TKL). Ook zijn er verschillende switches te verkrijgen die een andere tactiele feedback geven met bijpassend geluid. Dit is een high-end toetsenbord met een hoge prijs maar daarmee wel één van de beste toetsenborden op de markt.

Typervaring
9
Bouwkwaliteit
9
Mogelijkheden
9
Gebruiksgemak
10
Prijs-kwaliteit
8
Voordelen
 • Erg fijn typen en gamen
 • Super snel draadloos
 • Makkelijk schoonmaken
 • Veel extra mogelijkheden
Nadelen
 • Klein draadloos bereik
 • Vrij prijzig

Specificaties Logitech G915:

Ergonimisch: Nee
Formaat: TKL en volledig
Draadloos: WiFi en Bluetooth
Switches: tactile, linear of clicky
Profiel:
laag
Verlichting:
RGB (aan of uit)

Beoordeling Logitech G915:

De Logitech G915 is geschikt voor zowel gamers als andere mensen met hoge eisen aan hun toetsenbord. Voor een mechanisch toetsenbord heeft het een vrij laag profiel, wat fijner typt. Bovendien kun je makkelijk switchen van draadloos (WiFi) via de pc of laptop naar de tablet of smartphone (Bluetooth). De toetsen zijn vrij ruim opgezet en er zijn speciale G-knoppen (macro-toetsen) die je zelf kan instellen voor bepaalde snelkoppelingen. De accu gaat ongeveer 2 maanden mee wat erg lang is. Het gebruiksgemak is goed en schoonmaken is vrij gemakkelijk. Het enige nadeel is dat de draadloze verbinding niet erg ver kan en de prijs vrij hoog is. Gelukkig wordt het eerste probleem (deels) opgelost met een USB verlengkabel. Er is ook een bedrade en goedkopere variant van de Logitech G915 en dat is de Logitech G815. Vanwege de prijs krijgt de Logitech G915 een 9 (en geen 10). 

Logitech G915 1

2. Logitech MX Mechanical

Beste mechanische toetsenbord algemeen

Logitech MX Mechanical
8Expert Score

De Logitech MX Mechanical heeft een zakelijkere uitstraling en is dus ook erg geschikt voor mensen die opzoek zijn naar de ultieme typervaring. Het is een erg stevig keyboard met weinig flex en ontworpen met eem dikke aluminium plaat. Er zijn twee modellen verkrijgbaar, eentje met een numpad en eentje zonder (TKL). Er zijn ook verschillende switches (knoppen) verkrijgbaar genaamd tactile, linear en clicky en deze gaan van respectievelijk weinig geluid naar meer geluid. Bij het minimalistische ontwerp, past ook een relatief lage prijs in vergelijking met de Logitech G915 maar tegelijkertijd krijg je wel dezelfde hoge kwaliteit. 

Typervaring
9
Bouwkwaliteit
9
Mogelijkheden
7
Gebruiksgemak
8
Prijs-kwaliteit
8
Voordelen
 • Erg fijn typen
 • Draadloos
 • Makkelijk schoonmaken
Nadelen
 • Weinig instelmogelijkheden
 • Caps-toets kan sneller los komen

Specificaties Logitech MX Mechanical:

Ergonimisch: Nee
Formaat: TKL en volledig
Draadloos: WiFi en Bluetooth
Switches: tactile, linear of clicky
Profiel:
Laag
Verlichting: 
Wit (aan of uit)

Beoordeling Logitech MX Mechanical:

Wij vinden de Logitech MX Mechanical erg fijn typen (brown switches) zonder dat je veel geluid hoort. De keycaps zitten goed vast (m.u.v. de caps-toets). Voor een draadloze keyboard gaat het erg lang mee (10 maanden) maar als de verlichting (alleen wit) aan staat, moet elke 10 dagen opgeladen worden. Het design is vrij minimalistisch en dat kan ons oog wel bekoren. Het nadeel is dat hierdoor weinig mogelijkheden zijn om te personaliseren. Het instellen van verschillende profielen kan echter wel. Je kunt wel gemakkelijk wisselen tussen verschillende apparaten en verbinden gaat erg snel. We geven het de score 8.

Logitech MX Mechanical

3. Razer BlackWidow V3

Beste mechanische gaming toetsenbord

Razer BlackWidow V3
7Expert Score

De Razer BlackWidow is een echt mechanisch gaming toetsenbord voor gamers die iets meer op het budget moeten letten (richtprijs €110). Er zijn 3 verschillende switches te koop die lopen van een voelbare en hoorbare toets registratie tot een zachte minder hoorbare toets registratie. Er is een versie met én zonder numpad te koop. De verlichting is instelbaar en RGB en de bediening is niet erg uitgebreid maar er zit genoeg op zoals een volumewiel. Het is een goede keuze om games te spelen maar helaas is er geen wireless versie. 

Typervaring
7
Bouwkwaliteit
7
Mogelijkheden
7
Gebruiksgemak
7
Prijs-kwaliteit
8
Voordelen
 • Polssteun inbegrepen
 • Handige LED indicatoren
Nadelen
 • Veel plastic
 • Geluid iets harder
 • Keycaps niet gemakkelijk verwisselbaar

Specificaties Razer BlackWidow V3:

Ergonimisch: Nee, met polssteun
Formaat: TKL en volledig
Draadloos: Nee
Switches: Yellow, Orange, Green
Profiel: H
oog
Verlichting: 
RGB (aan of uit)

 

Beoordeling Razer BlackWidow V3:

Razer gaat met de Razer BlackWidow V3 goed mee met de trends. Het is een strak mechanisch gaming toetsenbord met een paar aardige features. De volume wiel is erg handig en blijft goed werken maar helaas is deze niet aan te passen in de instellingen. Je polsen worden goed ondersteund met de meegeleverde polssteun. Deze is van hard plastic maar toch best confortabel (en gratis meegeleverd). De toetsen zijn vrij hoog en wat niet onze persoonlijke voorkeur heeft maar door de polssteun nog redelijk comfortabel. Het is een bedraad toetsenbord dus je hebt nooit last van lag en dat is voor gamers een must. De score is een 7 en het is een aanrader vanwege het relatief lage prijs.

Razer BlackWidow V3

4. Sharkoon Skiller SGK5

Beste budget mechanische toetsenbord 

Sharkoon Skiller SGK5
8Expert Score

Wil je graag een mechanisch gaming toetsenbord maar is het budget wat krap? Kijk dan eens naar de Sharkoon Skiller SGK5. Het kent vele opties die handig zijn voor in games. Dit is niet een volledig mechanisch toetsenbord maar heeft wel één van belangrijkste kenmerken daarvan. Je kunt namelijk meerdere toetsen tegelijkertijd indrukken en laten registreren. Er is slechts één configuratie te koop en dat is een volledig toetsenbord met hun eigen switches. Voor deze prijs behoort het uiteraard niet tot de draadloze toetsenborden. De Sharkoon Skiller SGK5 is één van de beste goedkope gaming toetsenborden die wij hebben kunnen vinden mét goede reviews. 

Toetsaanslagen
8
Bouwkwaliteit
7
Mogelijkheden
8
Gebruiksgemak
7
Prijs-kwaliteit
9
Voordelen
 • Polssteun inbegrepen
 • Veel extra opties
 • Veel keyboard voor weinig
Nadelen
 • Veel plastic
 • Geluid iets harder
 • Voelt wat goedkoop

Specificaties Sharkoon Skiller SGK5:

Ergonimisch: Nee, met polssteun
Formaat: Volledig
Draadloos: Nee
Switches: Eén versie
Profiel: Middelhoog
Verlichting: 
RGB (aan of uit)

Beoordeling Sharkoon Skiller SGK5:

Wij beoordelen dit keyboard uiteraard op basis van de prijs. Want die is erg laag voor een westers gaming keyboard! Je krijgt gewoonweg veel voor weinig maar je levert ook in op wat zaken. Dat is uiteraard niet erg maar daar moet je wel rekening mee houden. Je krijgt bijvoorbeeld erg veel functies bij dit keyboard maar die functies zijn alleen instelbaar met de meegeleverde software en toch nog wat beperkt. Elke toets zit goed in de behuizing maar raken wel een beetje los na een paar jaartjes intensief gamen. De setup van het keyboard is goed. Je hebt veel mogelijkheden en de toetsen zijn best responsief voor een ‘membraam’ toetsenbord. Het toetsenbord is aan de dunne kant maar toch voelt het wat lomp aan door de grote behuizing. Voor de prijs is dat overigens niet erg en we geven het een 8.

Wil je wel graag een écht mechanisch keyboard voor een budget prijs? Dan kun je eens kijken naar de Sharkoon Skiller SGK3 voor twee tientjes meer.

Sharkoon Skiller SGK5

5. Ducky One 2 Mini RGB

Beste kleine mechanische toetsenbord 

Ducky One 2 Mini RGB
8.5Expert Score

De Ducky One 2 Mini RGB is de vreemde eend in de bijt. Ducky is namelijk gespecialiseerd in keyboards die extreem klein zijn. 60% keyboards worden die genoemd. Je hebt geen pijltjes, geen numpad en geen F-toetsen. Van alle soorten mechanische toetsenborden is deze het meest compact. Veel pro gamers gebruiken het omdat je het makkelijk kan draaien zodat de linkerarm een natuurlijke houding aanneemt. Het is ook handig als je graag een clean desk wil. Tegenwoordig zijn er veel 60% keyboarden maar Ducky was de eerst met het idee en verdienen (naast de goede kwaliteit) daarom een plekje in deze top 5. De Ducky One 2 Mini is bedraad en heeft Cherry MX silent switches voor een zachte klik met precisie. Er is RGB verlichting en kent veel snelkoppelingen.

Toetsaanslagen
9
Bouwkwaliteit
8
Mogelijkheden
8
Gebruiksgemak
7
Prijs-kwaliteit
9
Voordelen
 • Super compact en stevig
 • Relatief goedkoop
 • Lekker stil
Nadelen
 • Niet draadloos
 • Geen software voor aanpassingen
 • Weinig toetsen?

Specificaties Ducky One 2 Mini RGB:

Ergonimisch: Nee
Formaat: 60%
Draadloos: Nee
Switches: Cherry MX Silent
Profiel:
Hoog
Verlichting: 
RGB (aan of uit)

Beoordeling Ducky One 2 Mini RGB:

Wij vinden de Ducky One 2 mini RGB erg fijn typen, games spelen en de performance is gewoon goed. Door het ontbreken van een numpad is het niet handig voor de excel-fanaten onder ons maar dat is logisch bij dit bordje. Daarvoor is het nou eenmaal niet ontwikkeld. De Cherry MX Silent switches doen wat ze beloven en zijn erg stil. Het voordeel van een klein keyboard is dat je het makkelijker draait waardoor je linkerarm een natuurlijkere houding aanneemt. Hierdoor voelen langere gaming sessies veel comfortabeler. Omdat het een compact toetsenbord is zonder al te veel toeters en bellen, is de prijs ook wat aangenamer. Daarom krijgt de Ducky One 2 Mini RGB een 8,5. 

Ducky One 2 Mini RGB

Waar moet je op letten bij het kopen van een mechanisch toetsenbord

Een mechanisch toetsenbord kan een waardevolle investering zijn voor zowel gamers als typisten, maar er zijn verschillende belangrijke factoren om te overwegen voordat je er een koopt. Hier zijn vijf punten waar je op moet letten bij het selecteren van het juiste mechanische toetsenbord:

1. Toetsenbordschakelaartypes

Mechanische toetsenborden worden geleverd met verschillende schakelaartypes die elk hun eigen unieke gevoel en geluid bieden. De meest voorkomende schakelaartypes zijn Cherry MX, Razer, en Romer-G. Het is essentieel om te overwegen welk type schakelaar het beste bij je past op basis van je voorkeur voor typen of gamen. Sommige schakelaars vereisen meer kracht om in te drukken, terwijl andere lichter zijn en minder weerstand bieden. Ook kun je kijken naar het keycap-mateiraal. PBT (polybutyleentereftalaat) keycaps zijn duurzamer en behouden hun kleur langer dan ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) keycaps.

2. Formaat en lay-out

Mechanische toetsenborden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en lay-outs, waaronder tenkeyless (zonder numeriek toetsenbord) en compacte 60% toetsenborden. Het kiezen van het juiste formaat is afhankelijk van je behoeften en de beschikbare ruimte op je bureau. Overweeg ook de lay-out, zoals QWERTY of DVORAK, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

We hebben een apart artikel met de verschillende toetsenbordformaten

3. Backlighting en aanpassingsmogelijkheden

Veel mechanische toetsenborden bieden achtergrondverlichtingsopties, waaronder RGB-verlichting. Overweeg of je verlichting wilt voor esthetische doeleinden of als hulpmiddel bij het gamen of typen in het donker. Controleer of het toetsenbord aanpasbare verlichtingsopties biedt, zoals individueel instelbare toetsen of verlichtingsprofielen.

4. Materiaal en bouwkwaliteit

De kwaliteit van het materiaal en de constructie van een mechanisch toetsenbord zijn cruciaal voor duurzaamheid en comfort. Toetsenborden met een metalen bovenplaat zijn over het algemeen steviger en duurzamer dan kunststof toetsenborden. Controleer ook de stabilisatoren onder de grotere toetsen (bijvoorbeeld de spatiebalk) om te zorgen voor een gelijkmatige toetsaanslag.

5. Extra functies en connectiviteitsopties

Sommige mechanische toetsenborden worden geleverd met extra functies, zoals programmeerbare macrotoetsen, USB-doorvoerpoorten, polssteunen en draadloze connectiviteit. Overweeg welke extra functies voor jou van belang zijn en of ze de prijs van het toetsenbord rechtvaardigen. Let ook op de beschikbare connectiviteitsopties, zoals bedraad (USB) of draadloos (Bluetooth), afhankelijk van je behoeften. Functionaliteiten zoals N-Key Rollover en Anti-Ghosting zijn belangrijk voor gamers, omdat ze ervoor zorgen dat meerdere toetsaanslagen tegelijkertijd worden geregistreerd zonder fouten.

 

Conclusie 

Bij het kiezen van het beste mechanische toetsenbord is het essentieel om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Er zijn verschillende opties beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Onze top 5 selectie omvat een scala aan keuzes, waaronder de Logitech G915 voor algeheel gebruik, de Logitech MX Mechanical voor zakelijk gebruik, de Razer BlackWidow V3 voor gaming, de Sharkoon Skiller SGK5 voor budgetbewuste kopers, en de Ducky One 2 Mini RGB voor degenen die een compact toetsenbord prefereren.

Bij de keuze van een mechanisch toetsenbord moet je letten op schakelaartypes, formaat, bouwkwaliteit, verlichtingsopties en extra functies die aan jouw behoeften voldoen. Mechanische toetsenborden bieden voordelen zoals nauwkeurigheid, duurzaamheid en comfort, maar het is belangrijk om het juiste toetsenbord te kiezen dat bij jouw gebruiksdoeleinden past.

Denk goed na over je persoonlijke voorkeuren en budget voordat je een keuze maakt, en overweeg om de gebruikersrecensies en aanbevelingen te raadplegen om het beste mechanische toetsenbord voor jouw situatie te vinden.

 

Veelgestelde vragen mechanische toetsenborden

Hieronder vind je belangrijkste vragen met betrekking tot mechanische toetsenborden en de antwoorden. Voel je vrij om extra vragen te stellen door contact met ons op te nemen! 

Een mechanisch toetsenbord registreert elke toets met een aparte schakelaar. Hierdoor is het mogelijk om meerdere toetsen tegelijkertijd in te drukken en te registreren. 

Je kunt dus meerdere toetsen tegelijkertijd indrukken en deze worden dan geregistreert. Dat is erg handig als je snel typt of bijvoorbeeld veel games speelt. Heb je bijvoorbeeld ooit gemerkt, als je een tekst typt, dat de letters er soms in de verkeerde volgorde uitkomen? Dat komt waarschijnlijk omdat de toetsen tegelijkertijd zijn ingedrukt en de registratie verkeerd verloopt. Met een mechanisch toetsenbord gebeurt dit niet (of je typt gewoon slordig net als ik). Het tweede voordeel is dat je niet altijd een knop tot de bodem door hoeft te drukken. Je kunt dus kleinere bewegingen maken en dat ontlast de gewrichten in je vingers. 

Bij een membraam toetsenbord, moet je dus tot de bodem doordrukken. Daarnaast is het ontwerp van een (normaal) membraam zo dat er maar één toets tegelijkertijd geregistreerd kan worden. Dit brengt dus een aantal beperkingen met zich mee. 

Doordat elke toets onafhankelijk van de andere toets werkt, gaat een mechanisch toetsenbord veel langer mee. Daarnaast is de mechaniek achter de toets makkerlijker vervangbaar en dat voorkomt dure reparaties. Ook kun je veel makklelijker de toetsen van het bord aftrekken en vervangen als deze bijvoorbeeld vervaagd zijn. Het enige duurzame nadeel is dat de switches vervuild kunnen raken als het ontwerp van het toetstenbord niet goed is. Deze zijn dan wel schoon te maken maar dat is geduldig en precies werk. Lees daarom altijd de reviews hier op de website of gebruikerservaringen van anderen! 

Over het algemeen is een mechanisch toetstenbord beter dan een toetsenbord met een membraam. Dat komt omdat een mechanisch toetsenbord vaak langer mee gaat, makkelijker te repareren is en een betere typervaring geeft.

De Logitech G915 is een uitstekend toetsenbord om te gamen. De toetsenaanslagen zijn uitstekend en het biedt erg veel opties om naar wens aan te passen. Bovendien is er een supersnelle draadloze verbinding mogelijk.

De lineaire switch is de stilste toets die je kunt kiezen. Dat komt omdat er minder kracht nodig is waardoor ‘de klik’ minder aanwezig is. 

Je kunt elke toets overigens minder hoorbaar maken door een rubberen elastiek om de schakel te doen. 

PC Guru
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0